The Beatles på Spotify

När Spotify för första gången gjorde premiär 2008 så var det många stora artister som Metallica, Led Zepplin med flera som lös med sin frånvaro hos tjänsten där man strömmar musik gratis med reklam eller till en månadskostnad. Detta har allt mer suddats ut i takt med att Spotify och Apple Music, samt fler tjänster har tillkommit och vuxit. Strömmad musik står idag för mer än en tredjedel av intäkterna på den amerikanska marknaden.

För tre år sedan så släppte Metallica sin musik på Spotify, Led Zepplin december 2013 och nu har även en av världshistoriens största musikgrupper The Beatles släppt sina låtar för streaming. På julafton, den 24 december 2015 så fanns hela gruppens skivkatalog tillgängliga hos bland annat streamingtjänsterna Spotify, Apple Music och Tidal. Gruppen gjorde stor succé, inte minst bland de yngre lyssnarna och efter bara tre dagar så hade Beatles låtar strömmats över 70 miljoner gånger. Över 65 procent av deras lyssnare på Spotify är under 34 år, vilket gör att tjänsten hjälper till at introducera en ny generation fans för det viktigaste bandet i historien.

The Beatles var en brittisk pop- och rockgrupp, aktiv under 1960-talet och känd som musikhistoriens kommersiellt mest framgångsrika band med bland annat över 1,3 miljader sålda skivor och flest listettor på den amerikanska singellistan Billboard Hot 100. Bandet bildades i Liverpool 1960 och bestod under succéåren av fyra medlemmar, John Lennon, Paul MCartney, Georg Harrison och Ringa Starr varav de två förstnämnda stod för merpartens av gruppen egna låtar.

Med influenser av en mängd olika genrer kom Beatles att bli en av de absolut mest inflytelserika musikgrupperna i historien. Efter sin upplösning hade samtliga i gruppen egna, framgångsrika solokarriärer. Många av fansen hoppades på en återförening, som krossades när John Lennons sköts till döds 1980.